Annonse

Sylte med gammel teknikk og flere tradisjoner

God mandag og takk for at du titter innom bloggen :)
Nå har jeg hatt flere dager som har vært fylt med tradisjoner, noen som har holdt i mange år og andre som har blitt til med tiden. Tradisjoner er utrolig koselig og viktige å ta vare på. Det er ikke så mye som skal til, men det å ha noe som gjøres om og om igjen på samme måten. Og det er jo spesielt på denne tiden av året det er mange tradisjoner som skal holdes ved like. Jeg begynte før helgen med å lage sylte sammen med bestemor, og dette har vi gjort mange ganger, og ikke minst synes jeg det er stas at vi gjør det på gamle måten med teknikk og en presse som er eldre enn oss to til sammen og vel så det!

Når vi lager sylte bruker vi ribbe og knoke (her er det mange ulike varianter og man kan bruke for eksempel bog eller hodet).Kjøttet blir først kokt, dette tar en god stund, rundt 2 - 2 1/2 time.
Så skjærer vi av svoren og fjerner bein og brusk før kjøttet skjæres i tynne skiver. Hvis det sitter mye fett på et stykke pleier vi å skjære det av slik at det blir lettere å fordele det i sylten, da er det også lettere å bestemme fettmengden, for akkurat hvor fet den skal være, ja det er en smakssak!
Det samme gjelder krydringen av sylta, noen foretrekker mye smak av for eksempel nellik, mens andre liker den best med nesten bare salt og pepper. Vi har ikke noe fast mål på krydder, men sånn ca. bruker vi 1/2-1 ts av hvert krydderslag per kilo kjøtt. Kryddertypene er salt (mer salt enn de andre krydderne), pepper, malt nellik, malt allehånde og malt ingefær.
Når vi ikke bruker fast mengde blir det ferdige resultatet like spennende hver gang ;)
Når alt kjøttet er skjært opp legger vi et klede i en passende bolle, så begynner monteringen av sylten. Starter med å dekke bunnen med svoren, for at sylta skal holde fasongen, deretter legger vi et godt lag med kjøtt og eventuelt fett, så får kjøttet litt av de ulike krydderne, prøv å fordel det jevnt over kjøttet, men det kommer uansett til å fordele seg bedre under koking. Så legger vi et par gelatinplater før vi fortsetter med neste lag kjøtt og krydder. Sånn fortsetter vi frem til vi har brukt opp alt kjøttet og avslutter med å legge et lag med svor på toppen som vil hjelpe til med å holde fasongen.
Så skal sylta pakkes godt inn i klede, pass på at det er tett rundt hele, og bind den godt opp med hyssing. Det kan være lurt å lage en liten løkke på toppen slik at den blir lettere å ta opp fra kjelen. Som sagt er dette den virkelig gamle måten for nå tror jeg at de fleste lager sylte i former med tilhørende presse.
Når den er ferdig innpakket skal den trekke i kokevannet (det vannet som ribba ble kokt i), kok opp vannet og skru ned temperaturen slik at sylta bare ligger å trekker. Hvis kjelen ikke er stor nok til at vannet dekker hele sylta må du snu og koke den på andre siden også, den skal da trekke i en halv time på hver side. Kraften må du bruke til å lage en deilig suppe, eller frys den ned i bokser slik at du har nydelig kraft på lur til senere bruk ;)
Etter at den er ferdig i kjelen blir den lagt over i pressa, heldigvis var størrelsen perfekt slik at den passet i den gamle pressa ;) Vi setter pressa på et stekebrett for det blir alltid mye vann og søl. Så er det å skru til slik at sylta får passe press men ikke for mye slik at klede sprekker.
Så må den stå her å kose seg til den har blitt kald, det vil si dagen etter.
Da er det å ta den ut av pressa og forsiktig fjerne hyssing og klede og helt til slutt gjenstår det bare å smake på det ferdige produktet, og skjære det i passende skiver, bruk gjerne en oppskjær-maskin. Sylta er også fin fryse.
Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror, så dette får du til :) Husk at dette er er vår versjon men det finnes uendelig mange varianter både med tanke på valg av kjøtt, krydder og teknikker.
Jeg har også fått fylt helgen med to andre utrolig koselige tradisjoner. Pepperkakebaking og godis laging hos tante som vi nå har gjort i 24 år på rad! Det er nok litt bedre for tante nå enn for 24 år siden, for da ble det mye kjevling på henne med tre små barn som skulle lage pepperkaker. Men selv om vi har blitt eldre så er denne tradisjonen like koselig (hvis ikke mer) som den alltid har vært. Dagen må også alltid avsluttes med at vi spiser pizza og ser på Mr.Bean ;) Det hadde ikke blitt jul for meg uten denne dagen.
Så fikk jeg avsluttet helgen med den nyeste tradisjonen, men også denne har blitt så viktig at det ikke blir jul uten denne heller, nemlig at jeg og mamma er på julemarked på stallgården ved Eidsvollsbygningen. Stort sett så kjøper vi ikke så mye, men vi må allikevel ta turen for å gå rundt å se og drikke gløgg. I år gjorde vi også noe nytt, vi var inne i Eidsvollsbygningen siden det var åpent og man kunne gå rundt å se, også nede på det gamle kjøkkenet hvor dem var i full gang med julebaksten. En veldig koselig dag.
Så denne helgen har virkelig vært fylt med gode opplevelser :) Takk til dere som var med på å gjøre denne helgen perfekt! 

Kommentarer

Populære innlegg