Annonse

Selvplukk av mais! Lagring og oppskrifter

Hei og god søndag :)

I går var jeg og samboeren på kjøretur og kjørte forbi en gård i Hokksund hvor dem nettopp hadde åpnet for selvplukk av mais, så da måtte vi jo stoppe å plukke! De hadde en maissort som heter Ruuthsbomais, som er spesielt søt.
Fersk mais rett fra åkeren er i en helt annen klasse en de man får kjøpt på butikken ellers i året, så det anbefaler jeg å prøve hvis du har mulighet i høst. Hvis du ikke får plukket selv er det flere steder hvor det nå er mulig å få kjøpt fersk mais.



Hvis du har lyst til å få tak i fersk mais på den ene eller andre måten denne høsten, men kanskje ikke helt vet hva du skal gjøre med den og synes det blir for mye? Da bør du fortsetter å lese dette innlegget, for her skal jeg gi deg noen tips om bruk og oppbevaring av maisen :)

Før du plukker:
* Kjenn utenpå kolben om den er moden, den kjennes kraftig og har avrundet topp.
* Når den er moden luter den ofte litt ut fra stammen og har en mørk, tørr dusk.
* Den skal være lys gul, eller gul. Den lys gule maisen har søtest smak.



Frysetips:
* Maisen kan fryses direkte i en tett bærepose og den trenger ikke forvelling først.
* Det er viktig at dem fryses samme dagen som de er plukket, hvis du ikke gjør det går sukkeret over til stivelse, og da vil den miste noe av den gode smaken.

Så nå kan du plukke selv, noe som er billigere og du kan lagre dem i fryseren hele vinteren.

Noen oppskrifter med mais:

Kokt mais: 
Legg kolbene i kokende, eventuelt lettsaltet vann i ca. 5 minutter, eller ca. 10 minutter hvis dem er dypfryste. Damp av og server med smør og krydder.

Mikrobølgeovn:
Ja mais kan faktisk tilberedes i mikrobølgeovn! Da er den ferdig etter ca.3 minutter, men er den dypfryst trenger den 5-6 minutter.

Grillet mais:
Grill maiskolben direkte på grillen. Snu den ofte og grill frem til den er gylden eller lett brun. Den kan også pakkes i folie og legges på grillen eller glørne i 15 minutter, husk å snu den ofte. Hvis du skal grille frossen mais, blir den best hvis du gir den et raskt oppkok først. Serverer med smeltet smør og salt.

Gratinert mais:
Surr baconskiver rundt maiskolben, den kan være rå eller lettkokt. Grill eller gratiner maiskolben i ca. 15 minutter, eller til baconskivene er klare.

Avkornet mais:
Hold kolben på høykant og skjær av kornene med en skarp kniv. Bruk i en salat, omelett, gryte osv.

Maisgrateng: 
Legg 300 g avkornet mais i en smurt ildfast form. Visp sammen 3 egg, 1,5 dl melk, 1/2 ts salt, litt pepper, 4-5 dl revet ost, og stekte baconbiter, skinke eller sopp hvis du ønsker. Hell blandingen over maiskornene. Stek i ovnen på 175 grader i 35 minutter. Server med en salat.

Maissaus:
- 1 sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 1 ss smør
- 3 dl lys kyllingkraft
- 3 dl fløte
- 650 g mais
- lime
- salt og chilipulver

* Skrell løk og hvitløk, snitt i skiver og surr i smøret til det blir blankt. Tilsett så melk, fløte og mais. Kok opp og la det stå å småkoke i 45 minutter. Husk å røre underveis. Kjør den så glatt i en blender før du siler den og smaker til med krydder og lime.
Denne sausen er god til kylling og kalkun.

Maispuré:
- 150 g maiskorn, renset og kokt
- 1 dl hønsebuljong
- 1 dl melk
- 1 dl kremfløte
- 30 g smør
- salt og litt kajennepepper

* Kok opp alt unntatt smøret, og la det koke i ca. 5 minutter, til det er helt mørt. Tilsett så smøret og kjør det til en jevnmasse i en mikser. Smak til med salt og kajennepepper.

Suppe:
Hvis du tilsetter litt mais, avkornet eller i biter, i en suppe, får du en god smak og jevning.


3 sauser til mais:
URTESAUS: 
- 2 dl rømme
- 1 dl majones
- salt og pepper
- 1 ts god sennep
- 2 ss hver av hakket kjørvel, krus og karse

EDEL-SAUS:
- 2 dl rømme
- 75 g Norzola eller liknende ost
- salt og pepper

CHILISAUS:
- 2 dl rømme
- 1/2 dl majones
- 1 dl chilisaus
- salt og pepper

Alle sausene blandes kaldt og serveres til kokt eller grillet mais.



For deg som er interessert i næringsinnholdet til fersk sukkermais så ser det slik ut:
100 g gir 3 gram protein, 1 gram fett, 19 gram kullhydrater, 101 kalorier (420 Kjoule)



Så nå håper jeg at du fikk noen nyttige tips og at du fikk lyst til å oppsøke din nærmeste maisåker! Ta gjerne med deg familien, for det er faktisk ganske morsomt. Frys og ha hele vinteren :)

Kommentarer

Populære innlegg