Egne urter gjennom hele vinteren
Du har kanskje urter som vokser fortere enn du klarer å bruke dem opp? Her skal jeg gi deg noen råd om hvordan du kan høste og oppbevare de ulike urtene på best mulig måte i løpet av sommeren, slik at du kan bruke dem gjennom hele vinteren. For å bevare smaken optimalt, trenger urter ulik oppbevaring. Ta en titt her.
Du trenger ikke å kjøpe noen dyr spesialtørker for å tørke urter, heller ikke å henge dem opp rundt i hele huset, selv om det å lufttørke over lang tid er mest skånsomt og bevarer smaken på den beste måten. Selv pleier jeg å tørke dem i stekeovnen.
Høst urtene mens dem er unge og friske, hvis du gjør dette flere ganger i løpet av sommeren før den rekker å blomstre, kan du utsette blomstringen nesten hele sommeren. Et annet tips for å få dem mest mulig smakfulle, er å høste dem en formiddag med mye sol, da er dem fortsatt saftspente og har rukket å tørke over natten. Fjern gule blader, jord og eventuelle insekter, før du tar bladene av stilken og legger bladene utover på en stekeplate med et bakepapir, husk å fordele dem godt utover slik at dem ikke ligger for mye oppå hverandre, da vil de tørke fortere og jevnere. Sett ovnen på 50 -70 grader over - og undervarme og ha døren på gløtt, jeg pleier å sette en steikespade imellom. Hvor lang tid dette tar vil variere ut i fra ovnen, gradene og type urt. Sjekk dem derfor jevnlig. Når de er helt tørre, slik at dem knuser lett mellom fingrene, er dem ferdig. Noen foretrekker å ha bare varmluft uten varme, men det vil ta mye lengere tid, så det er smak og behag. Når dem er ferdig tørket har jeg dem over i en morter og knuser dem lett. Hvis du har urtene over på lufttette glass et mørkt sted, holder dem langt utover høsten og vinteren. Det er viktig at dem er helt tørre, for hvis det er igjen noe fuktighet kan dette føre til muggsopp eller eventuell råte som ødelegger urtene.
Noen urter minster det meste av smaken ved tørking, slik at det bare blir tørt gress, men disse egner seg ofte til frysing i stedet.
De vanligste urtene som egner seg til tørking er:
* Oregano
* Timian
* Salvie
* Dill
* Rosmarin
De som mister smak ved tørking og egner seg best til frysing er:
* Basilikum
* Gressløk
* Kruspersille
* Glattbladet (fransk) persille
* Koriander
Når du ønsker å fryse ned urtene, gjelder de samme tipsene om innhøstingen som nevnt ovenfor. Rens dem godt og frys dem ned i fryseposer, papp eller bokser.
Kommentarer
Legg inn en kommentar