Annonse

Stramt matbudsjett? Her får du noen tips!

For de fleste av oss vil det oppstå korte eller lengre perioder hvor økonomien ikke er helt på topp. Da er det nok ikke matbudsjettet som får den høyeste prioriteten og vi kan bare drømme om å gå til innkjøp av spesielle og eksklusive råvarer for å lage middag. Mange tror kanskje at om man ikke kan kjøpe disse råvarene så vil middagene bli ensformig og kjedelig, men det skal jeg prøve å motbevise i dette innlegget! For smakfulle og varierte middager trenger absolutt ikke å koste skjorta, det gjelder først å fremst at man må tenke litt annerledes enn hva man ofte kan gjøre og ikke minst krever det planlegging. Det meste av maten man lager selv er i utgangspunktet ikke så dyrt og hvis man i tillegg gjør noen endringer med ingrediensene vil de fleste oppskrifter være overkommelig. De fleste av mine oppskrifter som jeg har delt med dere tidligere er ikke av det dyreste slaget, for heller ikke her er matbudsjettet størst!
Jeg ønsker å få deg bevisst på hva du kan lage til middag, hva du kan bruke og gjøre annerledes for at middagen skal bli litt rimeligere men tiltross for det ikke gjøre den mindre spennende og smakfull. Noen kommer det noen tips og ideer jeg håper at du kan få nytte av :)


Noen tips til å gjøre middagene billigere:
* Planlegging: Det aller viktigste er å planlegge ukens middager og helst gjøre innkjøp kun en gang i uken. Da sparer du deg for unødige impulskjøp, du slipper å stå i butikken og lure på hva du skal lage for så å ta med deg noe som ble mye dyrere enn hva det kunne ha vært, og ikke minst kan du lage flere retter ut i fra de samme ingrediensene du skal kjøpe. En pose poteter og gulrøtter kan brukes til flere retter i løpet av den samme uken for eksempel.
* Tilbud: Se alltid etter og benytt deg av tilbudene i butikken, på den måten kan du få mye mer for pengene og få varer du ellers ikke har mulighet til å kjøpe. De aller fleste butikkene har tilbud på matvarer som snart går ut på dato, det kan være varer som skal utgå fra sortimentet eller ukentlige spesial tilbud. Selv om en vare snart går ut på dato er de stort sett like fine. Jeg benytter meg alltid av dette, og spesielt når det er varer som kan fryses ned! Det gjelder å være bevisst på ordinære priser på ulike varer, da vet du når et tilbud er bra og du får best utbytte av de ulike tilbudene.
* Alternativer: Det vil stort sett være rom for å bytte ut ingredienser i en oppskrift med billigere alternativer, du må bare være bevisst på at det faktisk finnes andre muligheter. For eksempel vil en pakke med karbonadedeig være en god del dyrere enn en pakke med kalkunkjøttdeig!
* Rester: Bli mer bevisst på hvordan du kan bruke eventuelle rester til å lage en annen og spennende rett!
* Merker: Stort sett har de fleste butikker flere ulike merker som tilbyr det samme produktet men til to forskjellige priser, og det er ikke alltid at det dyreste produktet er beste! De kan i mange tilfeller være ganske så like på smak og ofte har de billigere merkene veldig gode produkter. Så neste gang kan du bytte ut en vare med det billigste alternativet, kanskje du ikke merker noen forskjell? Gi det hvertfall et forsøk :)
* Krydder og urter: Disse gjør ikke middagen billigere på samme måte, men dem kan gjøre underverker og gi en stor forandring til en hvilken som helst rett, det blir plutselig til noe helt nytt. Prøv deg frem og ikke vær redd for å tilsette ulike typer.

Rimelige middager:
* Supper: Mange supper koster ikke mange kronene å lage, men de smaker allikevel utrolig godt. Ved siden av smaker det jo godt med brød eller flatbrød som heller ikke er av den dyre sorten. Eksempler på supper som er rimelige er potetsuppe(du trenger ikke å kjøpe den dyreste sorten med poteter), gulrot suppe (med gulrøtter fra for eksempel first price blir dette en veldig rimelig middag!), tomatsuppe som du kan lage med hakkede tomater på boks og tilsetter makaroni, ertesuppe med knoke(ofte er saltet eller røkte svineknoker er rimelig råvarer som gir både en god suppe og ikke minst er det en god del med kjøtt).
* Pasta: Ulike typer tørket pasta på butikken er veldig rimelig for en stor mengde og du kan bruke pasta på uendelig mange måter og kombinasjoner!Du kan lage noe så godt som pasta med pesto og kyllingkjøttdeig, smakfullt men allikevel en veldig rimelig middag.
* Ris: Det samme gjelder for ris som med pasta, ikke stor sum for en stor mengde og den kan også brukes til mange ulike retter.
* Gryter: Ulike type gryter er også rimelige spesielt hvis den i hovedsak består av grønnsaker, buljong/kraft, bønner og liknende. Her kan du fint klare å lage mye mat for en liten sum.
* Brød: Som jeg nevnte tidligere er brød et rimelig produkt, uansett om du kjøper ferdig eller lager det selv, bare tenk hvor mye brød du kan få ut av et par poser med mel som koster rundt 20 kr! Og av brød kan du lage ulike, deilige og smakfulle smørbrød eller sandwicher som fint kan brukes som middag.
* Pizza: Jeg nevnte at mel er billig og da vil det si at det å lage en hjemmelaget pizza heller ikke er så dyrt, og til fyll kan du jo benytte deg av nesten hva som helst, skinke, grønnsaker, kyllingkjøttdeig osv.
* Pannekaker: Dette er jo en velkjent middag for mange og noe de fleste synes er godt, i tillegg er det en billig middag når du lager dem selv.

Mine oppskrifter som ikke koster mye, hvertfall ikke med en liten endring på ingrediensene! 
* Viltgryten, i denne oppskriften kan du fint bytte ut kjøttet med et billigere alternativ, for eksempel grytekjøtt. Billigere men fremdeles smakfull!
* Karbonader, hvis du lager karbonader/kjøttkaker/kjøttboller og bruker kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin vil dette også være en rimelig middag.
Pizzaboller, er rimelige å lage og i tillegg er dette en fin måte å bruke rester på og her kan krydder og urter gjøre store forskjeller.
* Skinkestek med hjemmelaget surkål, stort sett er skinkestek ganske rimelig i forhold til andre type steker og du vil få mye mat for pengene. Rester av kjøttet kan fint brukes til pizzaboller som nevnt ovenfor. Surkål er veldig rimelig å lage.
* Chili con carne, bytt ut kjøttdeigen med det billigste alternativet, eventuelt kan du bruke mest bønner!
* Frikassé, hvis du lager denne retten og bruker høne og ikke kylling er dette veldig rimelig men god middag!
* Taco spaghetti, som jeg nevnte er pasta en billig råvare og hvis du da benytter deg av den billigste kjøttdeigen vil du få en rimelig fredags middag. Her er det et tydelig eksempel på hvor mye ulike krydder har å si når man ønsker å forandre litt på en rett.
* Fersk suppe med klot, soppsuppe, dette er smakfulle og rimelige supper.
* Brennende kjærlighet, hvis prisen på bacon er høy er det ikke noe i veien for å steke skinke i stedet som er et billigere alternativ.
* Gratenger, potetgrateng kan toppes etter ønske og etter hva lommeboka tilsier!

Jeg håper at du har fått noen tips og ideer nå som du har lest dette og at du tenker litt annerledes på middagene fremover selv om dem må være billig.
 God smak og variasjon behøver ikke å koste mye! 

Hva synes du om dette innlegget? Del gjerne dine synspunkter med meg :) 
Ha en strålende helg!

Kommentarer

Populære innlegg