Annonse

Hveteboller med deilig fyll! Perfekt til morsdag og fastelaven

I morgen er det fastelaven og det er tid for boller :) Det er ikke mye som slår fersk gjærbakst som er saftig og ikke minst luftig! Jo det må være når den blir fylt med en deilig krem :) Så da er det jo fint at det som hører med til fastelaven for mange er nettopp det, fylte og gode boller. Denne dagen i året gir oss en perfekt unnskyldning for å lage og ikke minst spise disse herlighetene!
Det mest vanlige på fastelaven er å fylle boller med krem og syltetøy, men jeg vil tipse deg om å forsøke med dette deilige fyllet som passer perfekt i en bolle, spesielt hvis du er glad i sjokolade og kaffe :) I tillegg har jeg toppet med ristede og hakkede hasselnøtter!  Jeg skal også gi deg oppskriften på boller som blir utrolig luftige og saftige. Fersk gjærbakst er absolutt best samme dagen, men de holder seg allikevel greit i noen dager hvis dem oppbevares i en lukket plastpose. 

Denne oppskriften er ikke så veldig stor, men du vil få 9 store boller på ca. 100 g per stykk, så hvis du skal lage til mange kan denne oppskriften fint dobles :) 

Ingredienser:

Hveteboller:
- 450 g hvetemel
- 100 g sukker
- 1/2 pk med fersk gjær for søt bakst
- 1 klype salt 
- 3 ts kardemomme 
- 2 dl H-melk
- 1 egg
- 75 g romtemperert smør i terninger
- Egg til pensling 

Sjokoladesmørkrem med kaffe: 
- 100 g margarin, romtemperert
- 300 g melis
- 1 1/2 ss kakao
- 1 1/2 ts vaniljesukker
- 3 ss kaffe (kan erstattes med melk)
- Eventuelt annen smakstilsetting

- 100 g hasselnøttkjerner eller andre nøtter

Fremgangsmåte:

Hveteboller: 
* Hvis du bruker en kjøkkenmaskin går jobben mye lettere, men det går bra uten også, utfordringen blir bare å klare og elte deigen godt og lenge nok som ved bruk av en maskin. 
* Uansett så skal du smuldre opp gjæren i en bolle, ha i mel, sukker, kardemomme og salt(unngå å få saltet direkte på gjæren, salt dreper gjær)
* Visp sammen melk og egg, varm opp blandingen til ca. 30 grader.
* Tilsett dette i bakebollen med de tørre ingrediensene og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter.
* Ha så i smørterningene og elt i ytterlige 15 minutter, de siste 5 minuttene skal hastigheten økes til middels. 
* Det er viktig at du ikke hopper over tiden med elting, den er helt avgjørende for at deigen skal bli smidig og at resultatet skal bli perfekt med saftige og luftige boller!
* Når deigen er ferdig eltet smører du en bakebolle med litt olje før du har deigen over i denne og dekker til bakebollen med plast. 
* La deigen heve til den har blitt dobbel i størrelse (ca. 1-1,5 time). Prosessen vil gå raskere hvis den står på et lunt sted. 
* Ha deigen over på et lett melet bakebord og kna den litt for hånd før du deler den opp i 9 emner som trilles til boller og plasseres på et stekebrett dekket med bakepapir.
* Dekk til bollene med plast og et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 30-45 minutter.

* Sett stekeovnen på 200 grader.
* Når bollene er ferdig hevet pensler du dem med sammenpisket egg og steker dem midt i ovnen i 13-15 minutter, eller til dem er gylne, ikke stek dem for lenge for da vil dem bli tørre. 

* Ta dem ut av ovnen og avkjøl på rist før dem fylles med det du måtte ønske, gjerne med sjokoladesmørkrem og ristede hasselnøtter som jeg har gjort. 

Sjokoladesmørkrem:
* For å lage denne lette og deilige kremen visper du sammen romtemperert margarin, melis, kakao og vaniljesukker frem til det blir en smidig masse. 
* Deretter tilsetter du kaffe eller melk og visper frem til smørkremen får en luftigere konsistens, det er ikke mye visping som skal til.  
* Smørkremen kan også tilsettes andre smaker, som likør, brun rom, essenser eller annet. 

* Rist hasselnøttene på et stekebrett i ovnen på 180 grader frem til skallet sprekker og nøttene er gylne, dette tar ca. 12 minutter. 
* Ha nøttene over i et kjøkkenhåndkle og bruk dette til å gni av det meste av skallet før du lar dem avkjøles.
* Hakk nøttene til passe store biter. 
Du kan velge om du ønsker å blande nøttene inn i sjokoladesmørkremen eller drysse dem oppå sjokoladesmørkremen når du fyller bollene. 

* Da kan de avkjølte bollene deles i to, ha ønsket mengde av sjokoladesmørkrem på den ene halvdelen av bollen, enten ved å bruke en skje eller å en sprøytepose som vil gi et penere utseende, dryss noen hakkede nøtter over kremen før du legger på toppen av bollen og avslutt med å drysse over litt melis og eventuelt litt mer av de hakkede nøttene. 

Disse passer perfekt til fastelaven, men de er også perfekte å gi til en mamma som fortjener det lille ekstra i morgen siden det også er morsdag :)
Eller så passer dem selvfølgelig når som helst ellers i løpet av året!
Tilslutt vil jeg takke for at du fortsetter å titte innom på bloggen min :) 

Kommentarer

Populære innlegg