Annonse

Shepherd`s pai

Den retten som jeg skal tipse om og gi deg oppskriften på i dag er ikke en norsk tradisjonsrett, men denne britiske klassikeren har en økende popularitet på det norske middagsbordet. Det er spennende å kunne variere middagene i hverdagen og prøve retter fra andre kulturer og land, det er med på å gi ny inspirasjon og når man prøver nye retter vil det garantert by på mange spennende smaker og kombinasjoner!
Shepherd`s pai er en fyldig kjøttgryte som toppes med potetmos og gratineres i ovnen. Har du kokte grønnsaker eller potetmos fra dagen før, kan du fint benytte deg av disse og bytte ut de ferske i oppskriften, for originalt er dette en rett som benytter seg av rester. Og opprinnelig blir denne retten laget med lammekjøtt, men her skal du få min variant med kyllingkjøtt, du kan også bruke kjøttdeig av storfe eller svin. Denne oppskriften har jeg laget glutenfri og god, i tillegg har jeg lagt til et ekstra element, nemlig et lag med ost på toppen av potetmosen, som blir en sprø og smakfull topp på det hele :)

Ingredienser: 

Fyllet:
- 500 g kyllingkjøttdeig
- 2 fedd hvitløk
- 2 rødløk
- 2 stilker stangselleri
- 2 gulrøtter
- 1 ss smør eller olje
- 2 ss tomatpuré
- 2 ss chilisaus (ikke bruk en søt type)
- 2 dl kyllingkraft (kjøttkraft hvis du bruker storfe)
- 1 ss potetmel
- 2 ss vann
- 1 ss tørket rosmarin
- 1 ts salt 
- 1/2 ts pepper

Potetmos:
- 400 g poteter
- 50 g smør
- 1 dl matfløte/kremfløte (til passe konsistens)
- 2 ss finrevet parmesan
- 1 ts salt
- 1/2 ts hvit pepper

- Revet ost, valgfri type 
- Finhakket persille

Fremgangsmåte:
* Sett ovnen på 220 grader.
* Begynn med å lage potetmosen: skrell potetene og del dem opp i mindre biter, kok dem møre i vann, ca. 15 minutter, avhengig av potettypen og størrelsen på bitene, jo mindre biter jo raskere blir dem møre. 
* Hell av kokevannet og mos potetene godt sammen med smør og fløte med en potetstamper frem til det blir en kremet konsistens, ha eventuelt i mer fløte hvis den virker tørr. Tilsett revet parmesan om du ønsker det, og rør godt. Smak til med salt og pepper. Sett til side.

* Når du skal lage fyllet begynner du med å gjøre klar alle ingrediensene.
* Finhakk hvitløken, hakk rødløk og stangselleri, og del gulrøttene i små terninger. 
* Så skal dette freses i en stekepanne med smør på høy varme frem til det er mykt, ca. 3 minutter. 
* Tilsett kjøttdeigen og stek videre mens du hakker dette i små biter. 
* Deretter tilsetter du tomatpuré, chilisaus, rosmarin, salt og pepper. 
* Så har du i kyllingkraft og lar det småkoke til sausen tykner, ca. 3-4 minutter. 
* For at sausen skal bli ennå tykkere kan du røre ut litt potetmel eller maisennamel i litt vann og spe i dette litt etter litt frem til sausen tykner. 
* Når fyllet er ferdig har du det over i en ildfast form og fordeler potetmosen på toppen. 
* Tilslutt kan du ha over litt revet ost av valgfri type (for eksempel gouda eller Jarlsberg), dette er valgfritt men det vil gjøre retten ennå bedre. 
* Uansett om du velger å lage den med eller uten ost, så skal den stekes øverst i ovnen i ca. 10 minutter, eller frem til potetmosen eller osten er gyllen. 
* Dryss med hakket persille før servering.
Du kan fint servere en frisk og god grønn salat ved siden av denne retten. 

Dette er virkelig en smakfull kjøttgryte som jeg anbefaler deg å prøve en dag :) 
Ha en strålende kveld! 

Kommentarer

Populære innlegg