Annonse

Sirupstynnkake

God søndag kjære leser :)


Siden det er søndag skal jeg gi deg en oppskrift på noe som smelter i munnen! Det finnes dessverre ingen lettvin måte å fremstille disse kakene om de skal smake som i riktige gamle dager, så dette er en arbeidskrevende oppgave, men resultatet er verdt arbeidet du legger i dem :) Så når du først er i gang med disse kakene kan du like gjerne lage en stor porsjon, bare husk å sette av god tid til arbeidet og deigen skal lages dagen i forveien, slik som mange andre kakeslag til jul.
Hvordan disse kakene skal lages er det mange meninger om og ikke minst varianter av oppskrifter, men dette er en oppskrift som jeg synes fungerer godt. 

Ingredienser:

Lefsa:
- 3 liter vann (noen bruker melk i stedet)
- 1 1/4 kg smør
- 1 1/4 kg hvetemel
- 1 1/4 kg rugmel

Smurning:
- 1 kg sirup
- 1 liter fløte
- 1 dl sukker
- 1 ss kardemomme
- 2 ss hvetemel


Fremgangsmåte:

Lefsa:
* Bland sammen melet i en stor bakebolle.
* Kok opp vann og smør i en kjele. 
* Hell blandingen over melet og rør godt om. 
* La dette stå natten over, men rør om av og til.
* Neste dag knar du deigen godt sammen, før du lager små emner som du kjevler tynt ut til leiver. Jeg kjevler dem så tynne at jeg ser underlaget igjennom deigen.
* Den skal deretter stekes på begge sider på en takke med smurning. 

Smurning:
* Lag en jevning av hvetemel og vann.
* Kok opp sirup, fløte og sukker i en kjele, og ha i jevning og kardemomme. La det så koke i 3 minutter. 
* Ha smurning på med en pensel mens leiven er varm. Ta smurningen på halve leiven, brett deretter over og skjær i firekanter.
* Legg dem i lett press. 

Tips:
~ Noen mener at smurningen skal smøres på når den er stekt på den ene siden og koke inn i leiven, men min erfaring er at da vil sluttresultatet bli mykt.
~ Hvis den derimot skal bli sprø burde leiven stekes helt ferdig på begge sider før du har på smurningen. 
~ Noen velger å ha smurning på hele leiven, men da vil den ikke "lime" så godt.  
Håper du fikk lyst til å prøve :) 
Ønsker deg en fin søndag :)

Kommentarer

  1. Hei. Vet ikke hva jeg har gjort feil men mine ble myke til tross for at jeg stekte de på begge sidene før jeg smurte.... sitter også igjen med halve mengden med smurning???🙈

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg