Blodmat, to varianter
God onsdag morgen :)
For en liten stund siden var jeg med på slakting av tre griser som jeg har skrevet om tidligere, og hvis du leste det så husker du kanskje at jeg ønsket å få blodet? Jeg skrev også at jeg skulle vise deg hva jeg hadde tenkt til å lage ut av det, og nå har det blitt til to gode og tradisjonelle retter. Det å bruke blod i matlagning var helt klart mye vanligere før i tiden når man var nødt til å benytte seg av alt, men det går fint å bruke dette i dag også, ikke fordi vi må men fordi det er en gammel tradisjon og selvfølgelig smaker det godt! Mange er kanskje skeptiske hvis de ikke er vant til å benytte seg av dette, men prøv et av alternativene jeg skal dele med deg i dag så kanskje du blir positivt overrasket :) Det er fint å kunne variere middagene i løpet av året og hvorfor ikke med en av disse rettene, spesielt nå på høsten da det opprinnelig var slaktetid og vanlig mat på denne tiden av året. Når det gjelder smaken av blodmat så er den litt vanskelig å forklare, det er egentlig krydderne og de øvrige ingrediensene som smaker mest, men prøv å se om du liker det :)
Først vil jeg tipse deg om blodpannekaker, det er vel ikke sånne du bruker å lage når du skal ha pannekaker? Da må du prøve :) (Rimelig er det også!) De har en nydelig smak av krydder som kan minne litt om jul! Server dem sammen med ny rørt blåbær, sukker eller sirup.
Ingredienser:
- 1 liter blod
- 1 1/2 ts salt
- 3-4 ss sukker
- 1 ts nellik
- 1 ts allehånde
- 3 dl melk
- 3 dl mel, bruk gjerne en blanding av hvetemel og byggmel. Eller bytt ut med en glutenfri mel type hvis du trenger det.
- Smør til steking
Fremgangsmåte:
* Start med å sile blodet før det skal vispes godt.
* Ha så i melk, krydder og mel og rør sammen. Det skal være en tynn røre.
* La røren stå å svelle en stund, minimum 30 minutter.
* Brun smøret i en panne, legg på en øse med røre og drei pannen slik at røren fordeler seg.
* Hvis du ønsker kan du drysse over litt finhakket nyretalg, men dette er ikke nødvendig.
* Stek pannekakene på begge sider og legg dem i en stabel så de holder seg myke.
* Server pannekakene med blåbærsyltetøy, sukker eller sirup :)
Det andre er blodklubb. Det er mange ulike varianter for å lage blodklubb og ikke minst er det flere måter å spise den på. Den kan spises med sukker på eller med salt og et glass melk ved siden av, men det er også noen som foretrekker å dele den opp i biter og steke den inn i melk (stuet), dette er kanskje mest vanlig hvis det blir igjen til dagen etter. Uansett så virker som at flere liker blodklubb enn hva jeg egentlig trodde, men det er kanskje ikke så mange som lager dette lenger?
Når jeg og bestemor lager klubb bruker vi ingen oppskrift, men du skal allikevel få en ca. oppskrift på det vi bruker og hvordan vi gjør det :)
Ingredienser:
- Blod (av 1 1/2 liter vil du få ca. 16 store klubb)
- Salt og pepper
- Mel, bruker mest hvetemel i tillegg til litt rugmel men disse kan også fint lages med glutenfritt mel, bare husk at noen typer glutenfritt mel vil trekke til seg mye væske og da kan klubben fort bli kompakt og hard, så vær forsiktig med mengden.
- Revet potet
- Spekk eller lettsaltet flesk
Fremgangsmåte:
* Sil blodet og bland inn salt, pepper og revet potet.
* Så blander du inn mel til du får en passe konsistens, slik at du kan forme det til klubb. Ikke bruk for mye, da vil dem bli kompakte og harde. Størrelsen bestemmer du selv.
* Legg litt spekk eller flesk i midten av klubben.
* Pakk dem deretter inn i matpapir.
* Kok opp vann og legg i klubben.
* La den stå å småkoke i en time.
Så kan du prøve deg frem på hvordan du spiser den :)
Salt eller sukker?
Eller stuet?
Lager du blodmat eller fikk du lyst til å prøve?
Gi gjerne en tilbakemelding eller kom med spørsmål hvis du har det :)
Nå skal jeg fortsette med julebaksten så da gjenstår det bare å ønske deg en riktig fin dag :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar