Annonse

Hel laks med jålete tilbehør

I dag skal jeg fortsette med høstmenyen, og det er tid for hovedrett. Det ble hel laks som jeg fikk av onkelen min etter at han hadde vært på laksefiske for en liten stund siden. Så tusen takk!
Jeg fikk også brukt mye av mine egenproduserte grønnsaker, som poteter, løk og gulrot :)


Det er vanlig å servere laks med agurksalat, gulrøtter og poteter, så jeg tok utgangspunkt i dette men tilberedte det på litt andre måter, i tillegg la jeg til noen andre elementer, og laksen fikk også følge av mange gode smaker når den ble bakt hel i ovnen. Dette ble virkelig godt og jeg anbefaler deg til å ta deg tid for å prøve denne kombinasjonen av smaker.

Ingredienser:

Laks:
- 1 hel laks, ca. 2 kg
- 1 dl olivenolje
- 0,5 ss salt
- 1 ts hvit pepper
- 3 sitroner
- salt og nykvernet pepper
- 5 laurbærblad
- 2 ss friske urter, for eksempel persille og estragon
- 3 sitrongress
- 1 hvitløk
- 6 stjerneanis

Lyonnaisepoteter:
- 600 g poteter, skrelte, helst kokefaste
- 2 løk
- 2 ss smør
- Salt og pepper

Varm agurksalat:
- 2 agurker
- 4 ss grovhakket gressløk 
- 2 ss hakket persille
- 1 ss smør
- 4 ss crème fraiche
- 1 ss sennep
- Salt og pepper

Glaserte gulrøtter:
- 400 g gulrot
- 2 ss smør
- 1 ss sukker
- Salt og pepper
- Litt sitronsaft

Ramsløk- og avokado-remulade:
- 1 porsjon ramsløkemulsjon, se under
- 1 sjalottløk, finhakket
- Skall fra 1/2 sitron, finrevet
- 1 avokado i små terninger
- 1 ss persille, finhakket

Ramsløkemulsjon:
- 1 eggeplomme
- 1 ts dijonsennep
- 2 dl ramsløk-olje, hjemmelaget
- Salt

Sitron- og lime-gelé:
- 1,5 dl sitron -og limesaft
- 75 g sukker
- 2 gelatinplater

Skalldyr-gelé eller cloud: 
- 2 dl skalldyrkraft, kraftig og innkokt
- 3 gelatinplater, oppbløtt

Fremgangsmåte:
Laks:
* Start med å sette ovnen på 190 grader.
* Rens laksen, skjær bort halen og finnene, og tørk inni laksen med tørkepapir.
* Kutt i skinnet på skrå med 2-3 cm mellomrom.
* Arbeid inn litt av oljen, salt og pepper.
* Legg så 3-dobbelt lag aluminiumsfolie på et stekeovns-brett.
* Skjær sitronene i tykke skiver, varm litt olje i en stekepanne og stek sitronskivene på sterk varme i 2-3 minutter til de blir gylne. Dryss så på salt og pepper og avkjøl litt.
* Fordel stekte sitronskiver, sitrongress skåret i store biter, urter og hvitløk som er delt i to på langs over folien og inni laksen.
* Hell over olje og krydder før du folder folien godt rundt fisken, slik at det blir et luftig telt på oversiden.
* Bak den midt i ovnen i ca. 30-35 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken.
* Ta ut pannen og la fisken hvile i minst 10 minutter uten at du åpner folien.
* Ta deretter folien til side og fjern fiskeskinnet, så er det bare å ta ut fine fiskestykker.

Lyonnaisepoteter:
* Skrell potetene og løken, skjær dem i skiver på 5 mm.
* Brun dem i smøret i en stekepanne.
* Dekk en ildfast form, eventuelt en brødform, med bakepapir, legg potet og løk lagvis sammen med salt og pepper.
* Bak den i ovnen, først på 200 grader i 20-25 minutter, skru ned temperaturen til 180 grader og bak videre i 15-20 minutter.
* La den hvile litt i formen før du skjærer den opp i passende biter.

Varm agurksalat:
* Skrell agurkene og del dem på langs i fire, skjær ut innmaten.
* Del agurkstengene i 3 cm lange biter.
* Varm en kjele med smøret, legg i agurkstengene og varm dem godt opp.
* Rør inn crème fraiche og varm det godt opp igjen før du tar kjelen fra varmen og smaker til med salt, pepper og sennep. Rør tilslutt inn urter og dryss gjerne over noen ved servering.

Glaserte gulrøtter:
* Skrell gulrøtter og del dem i ønsket størrelse, munnfullstørrelse er fint.
* Kok dem i saltet vann og hell av når de er nesten møre.
* La dem dampe litt tørre.
* Varm sukkeret i en kjele sammen med sitronsaft og la det koke opp.
* Ha i smøret og la det bli varmt før du tilsetter gulrot-bitene og lar dem frese med et par minutter til dem er gylne.

Ramsløk- og avokado-remulade: 
* Bland sammen alle ingrediensene.

Ramsløkemulsjon:
* Kjør sammen eggeplomme og sennep, spe med ramsløk-oljen i en tynn stråle, slik som til en majones. Husk at ingrediensene må ha lik temperatur.
* Smak til med salt.
* Spe eventuelt med litt vann for å få ønsket konsistens.

Skalldyr-gelé eller cloud:
* Lun kraften og løs opp gelatinen, smak til med nok salt.
* Ønsker du å lage en cloud (piskes kald og får en luftig konsistens som minner om marshmallows) og ikke bare vanlig gelé, har du alt i en mikser med visp og pisker på full hastighet til kraften blir skummende og luftig før du har den over i en form med plastfolie. Hvis du bare vil ha en vanlig gelé, hopper du over trinnet med piskingen.
* Sett den i kjøleskap eller fryser til den har satt seg helt.
* Skjæres i ønsket form ved servering.

Sitron- og lime-gelé:
* Varm sitron- og limesaft til 50 grader til sukkeret har løst seg opp. Tilsett oppbløtt gelatin.
* Hell over i en form med plastfolie.
* La den avkjøles og sette seg før den skjæres i ønsket fasong ved servering.

Da er det bare å anrette på tallerken med alle elementene, eller la gjestene få forsyne seg selv :)

Lurer du på hva jeg serverte til dessert på min høstmeny? Følg med i morgen så skal du få oppskriften på den også :)

Ha en strålende mandag! 

Kommentarer

Populære innlegg