Rist liv i denne gamle kunsten!
Nå har tiden begynt for sylting og nedlegging av de norske grønnsakene og fruktene, slik at de kan nytes i løpet av senhøsten og vinteren. Ikke nok med at det er utrolig morsomt å klare å dyrke frem ulike grønnsaker i sin egen hage i løpet av sommeren, i tillegg er det mulig å legge dem ned på glass og krukker, for så å kunne bruke dem i løpet av vinteren også! Kortreist og helt uten rare og ukjente tilsetningsstoffer.
Sylting er en konserverings-metode hvor vi legger hele eller større biter ned i en lake for konservering, og denne laken kan være søt, sur eller salt, eller den kan bestå av store deler alkohol. Det er også en mulighet å sylte ting i olje eller fett. Vil du benytte fett, er ande-eller gåsefett best og smaker godt. Dette vil stivne når det blir kaldt og hermetiserer varen slik at luft ikke kommer til. Lakene kan smaksettes med mange ulike krydderier som passer til det som syltes :) Når en råvare blir rengjort og lagt på sterile tette glass, kan den holde veldig lenge.
Dette er jo noe som har blitt gjort i årtier, spesielt her i Norge hvor sesongen er kort og intens og det var nødvendig før kjøle- og frysekapasitet kom, men det har kanskje blitt glemt litt bort i senere tid hvor alt er så tilgjengelig i butikken hele året. Men ta opp igjen denne gamle kunsten, for det smaker mye bedre når man gjør det selv, og ikke minst har du full kontroll på hva du putter i deg!
Men nå har jeg tenkt til å vise deg hvordan du enkelt kan sylte dine egne grønnsaker. Begynner med å vise deg et eksempel med agurker.
Ingredienser:
- 1 kg små agurker eller skivet agurk
- Masse salt
- 1 liter eddik 7 %
- 250 g sukker
- 2 stk laurbærblader
- 1 ts hel nellik
- 2 ss sennepsfrø
- 1 ts hel sort pepper
- 2 ss sukker
- 1 ts salt
Fremgangsmåte:
* Først rører du sammen en saltlake: da rører du ut 100 g salt per liter vann (kaldt), til saltet er løst opp.
* Skyll og tørk agurkene før dem legges i saltlaken i et døgn.
* Så koker du opp eddiken og sukkeret, før du tilsetter krydderne og deretter avkjøler laken.
* Ta agurkene ut av saltlaken og tørk dem godt, før du har dem over på glass eller krukker og heller over den kalde laken.
* La dette stå i en uke før du koker opp laken på nytt, avkjøler og heller over agurkene på sterile og tette glass eller krukker.
* La dem stå i noen dager for å trekke til seg smak før du bruker dem.
* Oppbevar agurkene på sterile og tette glass et sted hvor det er mørkt og kjølig, for da holder dem seg i flere måneder!
Gjør du dette riktig kan du nyte dem hele vinteren, og sylteagurker passer jo til så mye forskjellig:) Alt fra en brødskive med leverpostei, til en herlig søndagsmiddag :) Jeg har lagt ned agurker fra verandakassen som jeg ser frem til å bruke i vinter. Så da er det bare å sette i gang hvis du også har lyst til å prøve deg. Jeg har vært å kjøpt inn noen flere flasker, krukker, glass og bokser, så nå kan jeg fortsette med urter, frukter, bær og liknende :)
Nå har vi måttet lage oss en byggeplan i det nye huset den nærmeste tiden, nemlig å lage oss et spisskammers i kjelleren, slik at alt får den riktige lagringen! Mørkt og kjølig :) Og jeg skal jo få plass til alt jeg skal bevare ;)
Dette blir bra, så fortsett å heng med :)
Sylting er en konserverings-metode hvor vi legger hele eller større biter ned i en lake for konservering, og denne laken kan være søt, sur eller salt, eller den kan bestå av store deler alkohol. Det er også en mulighet å sylte ting i olje eller fett. Vil du benytte fett, er ande-eller gåsefett best og smaker godt. Dette vil stivne når det blir kaldt og hermetiserer varen slik at luft ikke kommer til. Lakene kan smaksettes med mange ulike krydderier som passer til det som syltes :) Når en råvare blir rengjort og lagt på sterile tette glass, kan den holde veldig lenge.
Dette er jo noe som har blitt gjort i årtier, spesielt her i Norge hvor sesongen er kort og intens og det var nødvendig før kjøle- og frysekapasitet kom, men det har kanskje blitt glemt litt bort i senere tid hvor alt er så tilgjengelig i butikken hele året. Men ta opp igjen denne gamle kunsten, for det smaker mye bedre når man gjør det selv, og ikke minst har du full kontroll på hva du putter i deg!
Men nå har jeg tenkt til å vise deg hvordan du enkelt kan sylte dine egne grønnsaker. Begynner med å vise deg et eksempel med agurker.
Ingredienser:
- 1 kg små agurker eller skivet agurk
- Masse salt
- 1 liter eddik 7 %
- 250 g sukker
- 2 stk laurbærblader
- 1 ts hel nellik
- 2 ss sennepsfrø
- 1 ts hel sort pepper
- 2 ss sukker
- 1 ts salt
Fremgangsmåte:
* Først rører du sammen en saltlake: da rører du ut 100 g salt per liter vann (kaldt), til saltet er løst opp.
* Skyll og tørk agurkene før dem legges i saltlaken i et døgn.
* Så koker du opp eddiken og sukkeret, før du tilsetter krydderne og deretter avkjøler laken.
* Ta agurkene ut av saltlaken og tørk dem godt, før du har dem over på glass eller krukker og heller over den kalde laken.
* La dette stå i en uke før du koker opp laken på nytt, avkjøler og heller over agurkene på sterile og tette glass eller krukker.
* La dem stå i noen dager for å trekke til seg smak før du bruker dem.
* Oppbevar agurkene på sterile og tette glass et sted hvor det er mørkt og kjølig, for da holder dem seg i flere måneder!
Gjør du dette riktig kan du nyte dem hele vinteren, og sylteagurker passer jo til så mye forskjellig:) Alt fra en brødskive med leverpostei, til en herlig søndagsmiddag :) Jeg har lagt ned agurker fra verandakassen som jeg ser frem til å bruke i vinter. Så da er det bare å sette i gang hvis du også har lyst til å prøve deg. Jeg har vært å kjøpt inn noen flere flasker, krukker, glass og bokser, så nå kan jeg fortsette med urter, frukter, bær og liknende :)
Nå har vi måttet lage oss en byggeplan i det nye huset den nærmeste tiden, nemlig å lage oss et spisskammers i kjelleren, slik at alt får den riktige lagringen! Mørkt og kjølig :) Og jeg skal jo få plass til alt jeg skal bevare ;)
Dette blir bra, så fortsett å heng med :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar