En vitaminbombe!
Du trodde kanskje at det var blåbær som inneholdt mest antioksidanter? Da tok du feil, for Aronia/svartsurbær inneholder faktisk oppimot to til tre ganger så mye!
Dette er mørkerøde nesten sorte bær som visstnok skal ha flere helsefremmende egenskaper og skal kunne motvirke en rekke sykdommer. Blant annet kan bærene senke blodsukkeret og forbedre kroppens egen produksjon av insulin!Samtidig inneholder dem flere ingredienser som har en naturlig evne til å beskytte mot kreft.
Dette er en bladfellende busk med glinsede grønne blader som skifter til røde og oransje farger om høsten.
Først vil den få hvite blomster med små røde prikker og utover høsten får busken glinsende mørke nesten svarte bær som sitter i klaser med røde stilker. Disse vil henge på lenge etter bladene faller av. Busken blir 1,5 til 3 m høy, som først strekker seg oppover men som etterhvert vil henge litt utover. Dette er en hardfør busk som er lite utsatt for skadedyr og sykdommer.
Men denne bærtypen er ganske sur hvis den ikke blir tilberedt! Så før du skal bruke dem kan det lønne seg å få vekk litt av bitterheten. Hvordan? Jo det gjør du enkelt ved å legge de rensede bærene et døgn i fryseren!
Da er det bare å sette i gang å plukke og lage mye deilig. Her skal jeg gi deg noen tips om hvordan du kan bruke dem.
Så kort oppsummert kan dem brukes som de fleste andre bær, bare husk på at de er mer syrlig enn andre, så det trengs nok litt ekstra sukker, hvis du ikke liker den sure, litt bitre smaken da :)
Så her er det igjen bare å bruke fantasien hvis du har slike bær tilgjengelig, men disse er nok ikke like vanlige som mye annet, hvertfall ikke ennå, men når du nå vet at den har så mange helsefremmende egenskaper kan det jo hende at du fikk lyst til å gå til innkjøp av en eller flere slike busker.
Av de små buskene jeg har i hagen fikk jeg hele 4 kilo med bær, så jeg har planer om å prøve å lage litt vin for første gang :)
Det var forøvrig på tide å plukke dem nå, for vepsen er også utrolig ivrig etter disse nydelige bærene, kanskje det er derfor dem er så innpåslitne nå på høsten, fordi dem har fått i seg så mange vitaminer og antioksidanter fra bærene!
Dette er mørkerøde nesten sorte bær som visstnok skal ha flere helsefremmende egenskaper og skal kunne motvirke en rekke sykdommer. Blant annet kan bærene senke blodsukkeret og forbedre kroppens egen produksjon av insulin!Samtidig inneholder dem flere ingredienser som har en naturlig evne til å beskytte mot kreft.
Dette er en bladfellende busk med glinsede grønne blader som skifter til røde og oransje farger om høsten.
Først vil den få hvite blomster med små røde prikker og utover høsten får busken glinsende mørke nesten svarte bær som sitter i klaser med røde stilker. Disse vil henge på lenge etter bladene faller av. Busken blir 1,5 til 3 m høy, som først strekker seg oppover men som etterhvert vil henge litt utover. Dette er en hardfør busk som er lite utsatt for skadedyr og sykdommer.
Men denne bærtypen er ganske sur hvis den ikke blir tilberedt! Så før du skal bruke dem kan det lønne seg å få vekk litt av bitterheten. Hvordan? Jo det gjør du enkelt ved å legge de rensede bærene et døgn i fryseren!
Da er det bare å sette i gang å plukke og lage mye deilig. Her skal jeg gi deg noen tips om hvordan du kan bruke dem.
- Vin eller likør
- Saft
- Syltetøy
- Gelé
- Styrkedrikk, ta litt ublandet saft av disse bærene fra et eggeglass eller en skje om morgenen! Perfekt måte å starte dagen på.
- Du kan også fint lage en bærsaus av dem og de kan fint brukes i ulike desserter.
Så her er det igjen bare å bruke fantasien hvis du har slike bær tilgjengelig, men disse er nok ikke like vanlige som mye annet, hvertfall ikke ennå, men når du nå vet at den har så mange helsefremmende egenskaper kan det jo hende at du fikk lyst til å gå til innkjøp av en eller flere slike busker.
Av de små buskene jeg har i hagen fikk jeg hele 4 kilo med bær, så jeg har planer om å prøve å lage litt vin for første gang :)
Det var forøvrig på tide å plukke dem nå, for vepsen er også utrolig ivrig etter disse nydelige bærene, kanskje det er derfor dem er så innpåslitne nå på høsten, fordi dem har fått i seg så mange vitaminer og antioksidanter fra bærene!
Tenk at dette er en vitaminbombe større enn blåbær! Nydelig å se på er dem også :)
Da håper jeg du hadde nytte av denne lille innføringen om svartsurbær :)
Da gjenstår det bare å ønske deg en strålende helg, hva enn den skal by på!
Kommentarer
Legg inn en kommentar