Fersk gjærbakst med deilig fyll!
Det er vel ikke så mye som slår lukten og smaken av rykende fersk og luftig gjærbakst? Jo, den kan jo gjøres ennå bedre! Gjør som meg og tilsett hjemmelaget karamellsaus, peanøtter og nonstop!
Her skal du få oppskriften på en deig som blir helt perfekt, luftig, smidig og god. I tillegg med et fyll som smaker Snickers.
Hvis du skal lage til flere kan du lage denne store deigen og eventuelt dele den på to ved utbaking, slik at du kan lage boller eller snurrer med to ulike smaker. Jeg delte deigen slik at jeg fikk 14 snurrer med karamellfyll og 8 store boller fylt med nonstop. Men det hadde også vært deilig å lage den andre halvparten som kanelsnurrer. Her kan du bare la fantasien løpe fritt og fylle dem med det du liker best!
Dette er oppskrift på en stor bolledeig. Like greit å lage en stor porsjon når du først er i gang, for boller kan fint fryses, og får du gjester eller bare har lyst på noe godt, er det bare å ta dem opp fra fryseren og varme dem litt i ovnen, så vips lukter det fersk gjærbakst i hele huset :)
Ingredienser:
Deig:
- 900g hvetemel
- 150g sukker
- 1 pk fersk gjær for søte deiger
- 1 ts salt
- 4 ts kardemomme
- 4 dl melk, helst helmelk
- 2 små eller 1 stort egg
- 150g smør
- Egg til pensling
Snickers-fyll: (til halve deigen)
- 0,5dl kremfløte
- 50g sukker
- 1ss vann
- 1ss smør
- 1 klype salt
- 50g peanøtter
- 30g nonstop
Fremgangsmåte:
Deig:
* Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bolle. Unngå å ha salt direkte over gjæren, da saltet dreper gjæren.
* Pisk sammen egg og melk i en kjele og varm til blandingen er lunken, 37 grader.
* Ha blandingen over i bakebollen og elt deigen i 10 minutter, helst i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet.
* Når deigen slipper bollen har du i smøret i terninger og elter videre på lav hastighet i 15 min.
* Smør så en bolle med litt olje og legg deigen i bakebollen. Dekk den med plast og la den heve til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1,5 time, men hvis du ønsker å halvere tiden kan du varme opp stekeovnen til 50 grader, så skrur du av ovnen og setter opp døren når du setter inn bakebollen med deigen. Da vil det ta ca.45 minutter.
* Når deigen står til heving, lager du Snickers-fyllet om du ønsker å bruke det. Fremgangsmåten finner du lenger ned på siden.
* Når deigen har hevet til dobbel størrelse har du den over på et melet bakebord og elter den et par minutter for hånd.
* Så kan du forme og fylle dem slik du ønsker.
* For å lage snurrer med Snickers-fyll: kjevle ut halvparten (eller hele deigen, men husk da å doble mengden Snickers-fyll) av deigen ut til et rektangel. Smør eller sprøyt karamellsausen jevnt utover deigen før du drysser over hakkede peanøtter og nonstop.
* Rull deigen sammen på langsiden og del den i ca. 14 emner. Fordel dem utover på stekebrett med bakepapir. Dekk dem igjen og la dem heve i nye 45 minutter på et lunt sted.
* Lager du vanlige boller med for eksempel nonstop, fyller du deigen med hel eller hakket nonstop, ruller deigen til en pølse, deler den i passende emner og triller jevne og fine boller. Resten av fremgangsmåten vil være lik.
* Når de er ferdig hevet, pensles snurrene eller bollene med sammenvispet egg og stekes midt i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Et brett om gangen.
* Avkjøles på rist.
Snickers-fyll:
* Kok opp sukkeret og vann i en kasserolle. Ikke rør i blandingen!
* Når blandingen har fått en fin lyse brun farge, rører du inn smøret.
* Så tilsetter du kremfløten litt etter litt og tilslutt en klype salt.
* La det småkoke i 30 sekunder til 1 minutt.
* Sil deretter blandingen og avkjøl.
* Hakk peanøtter og nonstop, sett til side.
Håper du likte oppskriften :) Husk at du alltid kan kommer med tilbakemeldinger eller tips på mail eller kommentar :) Ha en strålende dag :)
Her skal du få oppskriften på en deig som blir helt perfekt, luftig, smidig og god. I tillegg med et fyll som smaker Snickers.
Hvis du skal lage til flere kan du lage denne store deigen og eventuelt dele den på to ved utbaking, slik at du kan lage boller eller snurrer med to ulike smaker. Jeg delte deigen slik at jeg fikk 14 snurrer med karamellfyll og 8 store boller fylt med nonstop. Men det hadde også vært deilig å lage den andre halvparten som kanelsnurrer. Her kan du bare la fantasien løpe fritt og fylle dem med det du liker best!
Dette er oppskrift på en stor bolledeig. Like greit å lage en stor porsjon når du først er i gang, for boller kan fint fryses, og får du gjester eller bare har lyst på noe godt, er det bare å ta dem opp fra fryseren og varme dem litt i ovnen, så vips lukter det fersk gjærbakst i hele huset :)
Ingredienser:
Deig:
- 900g hvetemel
- 150g sukker
- 1 pk fersk gjær for søte deiger
- 1 ts salt
- 4 ts kardemomme
- 4 dl melk, helst helmelk
- 2 små eller 1 stort egg
- 150g smør
- Egg til pensling
Snickers-fyll: (til halve deigen)
- 0,5dl kremfløte
- 50g sukker
- 1ss vann
- 1ss smør
- 1 klype salt
- 50g peanøtter
- 30g nonstop
Fremgangsmåte:
Deig:
* Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bolle. Unngå å ha salt direkte over gjæren, da saltet dreper gjæren.
* Pisk sammen egg og melk i en kjele og varm til blandingen er lunken, 37 grader.
* Ha blandingen over i bakebollen og elt deigen i 10 minutter, helst i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet.
* Når deigen slipper bollen har du i smøret i terninger og elter videre på lav hastighet i 15 min.
* Smør så en bolle med litt olje og legg deigen i bakebollen. Dekk den med plast og la den heve til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1,5 time, men hvis du ønsker å halvere tiden kan du varme opp stekeovnen til 50 grader, så skrur du av ovnen og setter opp døren når du setter inn bakebollen med deigen. Da vil det ta ca.45 minutter.
* Når deigen står til heving, lager du Snickers-fyllet om du ønsker å bruke det. Fremgangsmåten finner du lenger ned på siden.
* Når deigen har hevet til dobbel størrelse har du den over på et melet bakebord og elter den et par minutter for hånd.
* Så kan du forme og fylle dem slik du ønsker.
* For å lage snurrer med Snickers-fyll: kjevle ut halvparten (eller hele deigen, men husk da å doble mengden Snickers-fyll) av deigen ut til et rektangel. Smør eller sprøyt karamellsausen jevnt utover deigen før du drysser over hakkede peanøtter og nonstop.
* Rull deigen sammen på langsiden og del den i ca. 14 emner. Fordel dem utover på stekebrett med bakepapir. Dekk dem igjen og la dem heve i nye 45 minutter på et lunt sted.
* Lager du vanlige boller med for eksempel nonstop, fyller du deigen med hel eller hakket nonstop, ruller deigen til en pølse, deler den i passende emner og triller jevne og fine boller. Resten av fremgangsmåten vil være lik.
* Når de er ferdig hevet, pensles snurrene eller bollene med sammenvispet egg og stekes midt i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Et brett om gangen.
* Avkjøles på rist.
Snickers-fyll:
* Kok opp sukkeret og vann i en kasserolle. Ikke rør i blandingen!
* Når blandingen har fått en fin lyse brun farge, rører du inn smøret.
* Så tilsetter du kremfløten litt etter litt og tilslutt en klype salt.
* La det småkoke i 30 sekunder til 1 minutt.
* Sil deretter blandingen og avkjøl.
* Hakk peanøtter og nonstop, sett til side.
Håper du likte oppskriften :) Husk at du alltid kan kommer med tilbakemeldinger eller tips på mail eller kommentar :) Ha en strålende dag :)
Kommentarer
Legg inn en kommentar